Bouwrecht

Overeenkomsten specifiek voor de bouwwereld, deze zijn te vinden bij MrLx

Overeenkomsten specifiek voor de bouwwereld, deze zijn te vinden bij MrLx

Bouwrecht, voor de bouwwereld gelden specifieke regels. Om ervoor te zorgen dat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, zoals het niet betaald krijgen van een deel van de aanneemsom of het moeten betalen van een boete, is het belangrijk dat je de juiste overeenkomsten sluit.

Werk je zelf als (onder)aannemer of doe je regelmatig zaken met aannemers, dan heb je misschien al eens een geschil over het meer- of minderwerk gehad. Of  misschien ben je onterecht aansprakelijk gesteld voor uitgevoerde werkzaamheden. Vaak ontstaan discussies over het wel of niet moeten betalen van meer- of minderwerk of onterechte aansprakelijkheidsstellingen, omdat een en ander vooraf niet duidelijk is vastgelegd. Dan volgt er een gerechtelijke of een arbitrage procedure, die ongewenst is. Veel juridische problemen in de bouwwereld kunnen worden voorkomen door contracten te gebruiken die hiervoor zijn bestemd, zoals een aanneemovereenkomst, een bouwcontract of een gemengde overeenkomst. Hiermee kun je niet alleen vaak een geschil voorkomen, je kunt hiermee ook de positie in een geschil versterken. Op zo’n overeenkomt kunnen de Uniforme Administratieve Voorwaarden 2012 (UAV 2012) van toepassing worden verklaard. Het gebruik van deze door de overheid opgestelde voorwaarden zorgt ervoor dat een contract eenvoudiger kan worden opgemaakt. In deze voorwaarden zijn namelijk al veel standaard zaken geregeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: de oplevering, de overschrijding van termijnen en bestekswijzigingen.

Onderwerpen binnen het Bouwrecht

Heeft u meer hulp nodig?

Jorg van Stiphout
Jurist
Loes Wijnen
Jurist
Rosemarie Rooijmans
Jurist
Lisa Verbeek
Juridisch Assistent
Pauline Boone
Jurist

Neem een abonnement op de service van MrLx. Voor slechts € 149,- ex btw per jaar bekijk je alle informatie en documenten op het gebied van vastgoed en bouwrecht. MrLx staat voor je klaar!

Neem direct een abonnement op MrLx