Doe nog voor 1 januari 2019 een schenking

Heb je in 2018 nog geen schenkingen gedaan aan je kinderen of kleinkinderen? Dan kan het voor jou en jouw (klein)kinderen fiscaal interessant zijn om dit nog vóór 1 januari 2019 te doen.

 

Je verlaagt je vermogen in box 3 en je (klein)kinderen kunnen gebruikmaken van één van de vrijstellingen zodat geen schenkbelasting verschuldigd wordt. De jaarlijkse vrijstelling voor kinderen bedraagt € 5.363, als je aan iemand anders dan je kinderen schenkt bedraagt de vrijstelling € 2.147. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar geldt daarnaast een eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tot € 25.731. Is het een schenking aan kinderen voor een studie, dan is onder voorwaarde de eenmalige verhoogde vrijstelling € 53.602. Bij een schenking voor een eigen woning is de eenmalige vrijstelling zelfs € 100.800.

 

Tip!

De schenking voor de eigen woning hoeft niet in één keer geschonken te worden. De vrijstelling van € 100.800 mag over drie jaar verdeeld worden. Heb je al in een eerder jaar gebruik gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling of van de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning, maar deze nog niet volledig benut, dan kan in sommige gevallen nog een aanvullende schenking gedaan worden tot € 100.800.

 

Let op!

De vrijstelling van € 100.800 voor de eigen woning kent verschillende voorwaarden en ondanks dat het vrijgesteld is van schenkbelasting dient er wel een aangifte schenkbelasting gedaan te worden. Wil je dit jaar nog een schenking doen of heb je dit jaar al een schenking gedaan voor bijvoorbeeld de eigen woning, neem dan contact op met je belastingadviseur zodat ook administratief je schenkingen goed verwerkt worden.

 

Meer informatie over schenkingen? MrLx helpt.

Neem een abonnement op de juridische diensten van MrLx. Voor slechts € 149,- per jaar (ex btw) kun je alle documenten en informatie bekijken en gebruiken. Heb je een korte vraag of wil je even iets laten checken? Ook daar ben je bij ons voor aan het juiste adres!

Neem een abonnement op MrLx