Heroverweeg je bedrijfsvorm, de belastingtarieven wijzigen!

De komende jaren gaan de belastingtarieven voor BV’s en IB-ondernemingen fors wijzigen. Misschien is het daarom tijd om je bedrijfsvorm te heroverwegen. Het tarief van de vennootschapsbelasting bij winst uit een BV tot € 200.000 wordt bijvoorbeeld verlaagd van 20% naar 15%.

 

 

Als je naar het belastingtarief kijkt, wordt de BV als bedrijfsvorm dus eerder aantrekkelijk in de komende jaren. Want het belastingtarief voor BV’s wordt verlaagd. Het tarief voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) niet. Voor IB-ondernemers gaat de belastingdruk zelfs omhoog, want het fiscale voordeel van alle ondernemersaftrekposten wordt verkleind in de komende jaren. De aftrekposten voor ondernemers in box I mogen dan niet meer worden afgetrokken tegen het toptarief, maar alleen tegen het lage tarief van 37,05%. Bij een ondernemersaftrek van € 20.000 voor een IB-ondernemer met een inkomen in het toptarief, is dat een nadeel van € 2.500 per jaar (49,5% toptarief – 37,05% laag tarief x € 20.000 = circa € 2.500).

 

Alleen op papier gaat het tarief voor de IB-ondernemer omlaag

Op papier gaan de tarieven voor de IB-ondernemers wel omlaag, maar door de veranderingen bij de heffingskortingen valt dat voordeel geheel weg. Heb je als IB-ondernemer je gehele winst belast in box I, dan is dit nadeliger dan wanneer bij een DGA alleen het salaris uit de BV belast wordt in box I. De veranderingen van de heffingskortingen wegen dus zwaarder voor IB-ondernemers.

 

 

Bij lage winst is de BV aantrekkelijk

Behaal je winst met je BV, dan wordt voor jou de winstbelasting verlaagd. Het tarief van de vennootschapsbelasting wordt met 5% verlaagd (voor winsten boven € 200.000 is de verlaging  4,5%). Hier tegenover staat wel een verhoging van het belastingtarief voor uitgekeerde winsten vanuit de BV aan de aandeelhouder. Maar die verhoging is maar 1,9% (van 25% naar 26,9%). Per saldo daalt de belastingdruk op bedrijfswinsten tot € 200.000 van 40% naar 37,9% (vpb plus box 2 heffing). Bij lage ondernemingswinsten is de IB-onderneming tariefmatig nog steeds aantrekkelijker dan de BV vorm, maar de komende jaren daalt het kantelpunt fors.  De BV wordt dus veel eerder fiscaal voordelig

 

 

Ook diverse nadelen voor BV als bedrijfsvorm

Maar er zijn ook veranderingen ten nadele van de BV als bedrijfsvorm. Zo wordt de mogelijkheid om af te schrijven op onroerende zaken in de BV verboden, als de boekwaarde lager ligt dan de WOZ waarde. Bij de IB-onderneming mag worden afgeschreven tot op 50% van de WOZ-waarde. Verder wordt de verliescompensatie-termijn  in de BV korter dan in de IB-onderneming.

 

 

Ga voor de beste keuze, laat je adviseren.

Sta je voor de keuze BV of IB-onderneming, dan spelen natuurlijk meerdere issues een rol. Naast de vergelijking van de belastingtarieven zijn ook commerciële en juridische zaken van belang. Jouw keuze heroverwegen? Neem gerust contact op!

Neem een abonnement op de juridische diensten van MrLx. Voor slechts € 149,- per jaar (ex btw) kun je alle documenten en informatie bekijken en gebruiken. Heb je een korte vraag of wil je even iets laten checken? Ook daar ben je bij ons voor aan het juiste adres!

Neem een abonnement op MrLx