Incasso

Ook voor een incasso kun je bij MrLx terecht!

Ook voor een incasso kun je bij MrLx terecht

Helaas komt het voor dat een debiteur, ondanks dat je aanmaningen en een ingebrekestelling hebt gezonden, toch niet tot betaling overgaat. Er zit dan niets anders op dan de vordering ter incasso uit handen te geven.

De kosten voor het incassotraject (buitengerechtelijke incassokosten) mogen onder bepaalde voorwaarden aan de debiteur in rekening worden gebracht. Hiervoor dien je de debiteur eerst zelf diverse malen te hebben aangemaand. Is de debiteur een consument, dan moet je voordat je de vordering ter incasso uit handen geeft, een correcte 14-dagenbrief aan debiteur zenden. Naast de incassokosten mag je ook rente aan de debiteur in rekening brengen. In de sommaties tijdens het incassotraject wordt debiteur daarom gesommeerd om zowel de hoofdsom als de rente en incassokosten te betalen. In de eerste fase van het incassotraject, de buitengerechtelijke fase, wordt debiteur diverse malen zowel schriftelijk als telefonisch gesommeerd. Vaak leidt dit al tot betaling. Mocht de debiteur financieel niet de mogelijkheid hebben om de vordering ineens te voldoen, dan kan er een betalingsregeling worden getroffen. Als het incasseren in de eerste fase niet lukt, dan kan er in de tweede fase een gerechtelijke procedure tegen de debiteur worden gestart. Aan de rechtbank wordt dan gevraagd om de debiteur tot betaling te veroordelen. Als de rechtbank de vordering terecht vindt, wordt de vordering in een vonnis toegewezen. Dit vonnis is een executoriale titel, waarmee je de deurwaarder opdracht kunt geven om beslag te leggen. Als de vordering wordt toegewezen, mogen de meeste kosten voor de gerechtelijke procedure en de kosten voor het traject bij de deurwaarder op de debiteur worden verhaald.

Onderwerpen binnen het Incasso

Heeft u meer hulp nodig?

Jorg van Stiphout
Jurist
Loes Wijnen
Jurist
Rosemarie Rooijmans
Jurist
Lisa Verbeek
Juridisch Assistent
Pauline Boone
Jurist

Neem een abonnement op de service van MrLx. Voor slechts € 149,- ex btw per jaar kun je alle documenten en informatie over incasso en gerelateerde zaken bekijken en gebruiken. Heb je vragen over incasso of gerelateerde vragen? Onze juristen helpen je graag verder!

Sluit direct een abonnement af